mandag 28. august 2023

VALG 2023 Svar spørsmål 1 - Støtte til frivilligheten - Oppdatert 2. sept

Tusen takk til alle partier som har tatt seg tid i en travel valgkamp til å besvare aktuelle spørsmål fra styret i Laget Vel. Svarene er utfyllende så de vil bli publisert ett av gangen.

Vi håper at vi har nådd alle partier og fått med svarende til de som har benyttet muligheten til å svare. Er det noe som mangler, så takker vi for rettelser/oppdateringer.

Rekkefølgen på besvarelsene er resultatet av en loddtrekning.

Spørsmål 1: Frivilligheten

Frivilligheten i Laget har flere tilbud som er tilgjengelig for alle kommunes innbyggere og som også benyttes av mange utenfor bygda. Den frivilligheten har i dag ingen kommunal støtte, men må selv skaffe midler for å dekke driften (eksempelvis vedlikehold, strøm og forsikring for alle bygg). Hvordan vil deres parti støtte/tilrettelegging for frivilligheten i og utenfor sentrum i den kommende perioden?


Parti

Svar til spørsmål 1: Støtte til Frivilligheten



At Laget Vel satser på frivillighet er veldig bra. At dere driver/drifter mange bygg er jo deres valg. Frivilligheten i Tvedestrand Sentrum er overveiende basert på søknadsbasert midler i hovedsak fra Gjensidigestiftelsen. Det finnes et utall midler der ute som alle som kan søke på, og Tvedestrand FrP ønsker å samle en oversiktsside for lag og foreninger som viser hvilke midler som det er mulig å søke på.

 


KrF heier på frivilligheten. Frivillige lag og foreninger er byggeklosser som bygger samfunnet vårt nedenfra, og det ønsker vi å bevare og styrke. Den økonomiske situasjonen kommunen vår er i, gjør at det ikke er mye penger politikerne kan flytte på eller bevilge. Dersom det skulle vise seg at det planlagte Innbyggernes hus, tidligere Skriverstua barnehage, skulle få støtte til strøm og drift, vil vi være klare og tydelige på at da må kommunen stille med samme støtte til andre lag og foreninger som har aktivitetstilbud for hele kommunens innbyggere. Her kan det ikke være forskjell på bygd og by. Det er jo ikke lengre for folk i sentrum å kjøre til Laget enn det er for innbyggere i Laget å kjøre til sentrum. Vi ønsker også å styrke den økonomiske støtten til frivillige lag og foreninger i de årlige budsjettene. Vi kan også se å muligheten for at foreningene kan få kommunal hjelp og veiledning til å søke midler der slike midler kan finnes.

Arbeiderpartiet vil støtte opp om frivillig arbeid både i og utenfor sentrum. Dette vil vi gjøre ved å støtte opp om frivilligsentralen og deres drift, men også ved budsjettvedtak prioritere at det settes av mer midler til lag og foreninger. Vi ønsker at Frivilligsentralen skal være en koordinator for frivilligheten sammen med kultursjef, slik at en kan ha en bedre oversikt over all det som skjer i hele kommunen. Så skal vi selvfølgelig være lyttende til de innspill som kommer fra grendene, og se om dette kan prioriteres ved at kommunen yter økonomisk eller praktisk bistand.


INP vil jobbe for at alt frivillig arbeid blir støttet av Kommunen i form av hjelp til søknadsskriving og innhenting av mulige kulturmidler. Det finnes mange ulike fond/støtteordninger som det er mulig å hente midler fra


Frivillighet er viktig i alle deler av kommunen, men kanskje spesielt ute i distriktene. Senterpartiet har gjentatte ganger oppfordret til økte bevillinger til lag og foreninger i budsjettforhandlinger inneværende periode, men har fått lite støtte fra posisjonen. Vi vil også minne om at det i siste møte før sommeren ble advart fra Senterpartiet om at det ville skape forventninger i lokalsamfunn dersom kommunestyret skulle vedta å støtte stiftelsen Innbyggernes Hus i Tvedestrand sentrum. Det gjenstår å se om disse forventningene innfris slik at frivillige lag og foreninger også utenfor Tvedestrand sentrum kan motta støtte til å dekke sine utgifter.


Kan ikke se å ha mottatt svar.




Når det gjelder driftskostnader til vedlikehold, strøm, forsikring for bygg som grendehus, så gis det heller ikke støtte til slikt i andre kretser, så vidt vi vet. Det eneste unntaket er Gjeving Grendehus, da det har vært en avtale mellom kommunen og Gjeving Grendelag AL i mange år, ifb bygging av gymsal etc til skolen.

Høyre er opptatt av at det skal være levende og aktive kretser og bygder i Tvedestrand. Vi har i vårt program en uttalelse om at ‘vi skal støtte aktiviteter og initiativ fra lokalsamfunnene’. Som vi vet har ikke kommunen veldig god økonomi, så i hvilken grad det betyr økonomiske bidrag, må vi se i budsjettsammenheng og i hvert enkelt tilfelle. Vi har oversikt over hvilke ønsker som er spilt inn til ‘Mulighetsstudie distrikt’ og vi målsetter at flere av ønskene derfra kan bli innfridd i løpet av noen år.

 Frivilligsentralen får ny leder nå i høst, og det må etableres en tydeligere strategi for hva Frivilligsentralen skal prioritere av oppgaver fremover. Distriktene må også vurderes i den sammenhengen. Leder av Frivilligsentralen vil også kunne være til støtte for lag, foreninger og Vel når det gjelder å søke økonomisk støtte via Tilskuddsportalen. Borøy Vel har klart å få støtte på mange hundre tusen kroner. På Dypvåg jobber de nå med Tuftepark, og de har nylig fått lov til å overta og pusse opp noen lekeapparater fra en av de gamle skolene.

 Dessuten har vi politikere vedtatt at vi skal være positiv til søknader om lokale gapahuker.

 Når det gjelder prosjektet Innbyggernes Hus i sentrum, så er dette et tiltak for alle innbyggere i hele kommunen. Pr nå vet vi for lite om hva dette eventuelt vil bli eller utvikle seg til, så det er derfor for tidlig å si noe om støtte/tilrettelegging for dette prosjektet.

 På generelt grunnlag er frivilligheten svært vesentlig for enhver kommune, og omtales i Regionplan Agder og i kommunens planer som helt vesentlig for utvikling og aktivitet i kommunene.

Hvorvidt vi kan få bakt inn i budsjettet til Tvedestrand kommune et pott på eksempelvis kr 100.000 pr år som lag, Vel og foreninger kan søke om, ville vært ønskelig. Men vi i Høyre tør ikke garantere det.


Rødt ønsker at det etableres en pott til frivilligheten som alle lag og foreninger i kommunen kan søke på. 

Kommunen får mye tilbake ved å putte penger inn i friviligheten. 

Kommunen betaler også for et et abonnement på en portal hvor frivilligheten kan søke om midler fra det offentlige til investeringer. Det er viktig at kommunen opplyser frivilligheten om denne portalen og kurser i hvordan bruke den.


Kan ikke se å ha mottatt svar.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar