onsdag 30. august 2023

VALG 2023 - Svar Spørsmål 3 - Kommunale investeringer - Oppdatert 2. sep

Tusen takk til alle partier som også har svart på dette spørsmålet fra Laget Vel . Svarene er utfyllende så de publiseres ett av gangen.

Er det noe som mangler, så takker vi for rettelser/oppdateringer.

Rekkefølgen på besvarelsene er resultatet av en loddtrekning, og lik for alle besvarelser.

Spørsmål 3: Kommunale investeringer

Kommunens investeringsplan fra 2016 la opp til at mer enn 97 % av alle kommunale investeringer skulle gjennomføres sentrumsnært. Resultatet 7 år senere er nok at sentrum er tilgodesett med en enda større investeringer enn planlagt. Hva er deres partis holdning til evt. forslag til lønnsomme kommunale investeringer (eksempel høy vekst pr. investert krone) utenfor sentrum?

Parti

Svar til spørsmål 3: Investeringer utenfor sentrum




Forslag til lønnsomme kommunale investeringer er veldig interessant for oss i FrP. For oss er det viktig at godt lagte planer, med realistiske budsjetter presenteres i forkant.

 


Kommunen må investere i infrastruktur som vei, gang- og sykkelstier, vann, kloakk og fiberkabler slik at vi kan få til å ta hele kommunen i bruk. Visjonen til Tvedestrand kommune har i mange år vært at den skal være en god bokommune. De som flytter til Tvedestrand ønsker ofte nærhet til skog, kyst og natur. Da må det være mulig å bygge bolig utenfor de sentrumsnære områdene. Kanskje kan det også være lønnsomst for kommunen å bidra mer til de lokale møteplassene i grendene, som grendehuset i Laget. Kanskje vi også kan tenke at ikke alle kulturarrangementer bør skje i sentrum, men flyttes ut på rundgang til grendene?

Arbeiderpartiet har vært en aktiv pådriver i det som har blitt kalt utviklingsalternativet, og det er investert med tanke på en utvikling som vil komme hele Tvedestrand til gode ikke bare sentrum. Det er investert i skoler, barnehager og ikke minst i næringsområder tett på E-18 som er meget gunstig i forhold til arbeidsplasser. Tvedestrand kommune har nå høy lånegjeld og er nødt til å holde et lavt investerings nivå framover. Arbeiderpartiet vil alltid være positive til nye tiltak som vil kunne være økonomisk lønnsomme, uavhengig om disse er i sentrum eller ute i grendene


INP er ett parti som støtter desentralisering og utbedring av fylkesveier slik at bedrifter og boliger skal kunne etableres i Laget. 

Som vi har påpekt i tidligere innlegg har det blitt investert veldig mye i Tvedestrand sentrum ved at det blant annet har blitt bygd ny barneskole og stor, ny barnehage. Alt dette på bekostning av lokalsamfunnene, der det meste overlates til frivillige lag og foreninger. Nå er det viktig å få på plass boligtomter og infrastruktur til større deler av kommunen.

Ikke minst må mulighetsstudiet for distriktene fullføres. Det ble hentet inn mange gode innspill fra distrikter og lokalsamfunn rundt i kommunen, men etter det skjedde det lite. Senterpartiet har gjentatte ganger purret på manglende fremdrift i et tiltak som faktisk ble enstemmig vedtatt.

Kan ikke se å ha mottatt svar.




De siste årene har vi investert stort i idrettsanlegg ved videregående skole, næringsarealer ved Grenstøl, boliger for Psykisk utviklingshemmede, barnehage på Bronsbu og barneskole. Ingen av disse investeringene ville vært fornuftig å ha gjennomført andre steder enn i nærheten av kommunens sentrum.

Kommunale investeringer må skje der det er et faktisk behov for dette. Fremover vil det være behov for investeringer i Vann og Avløp ulike steder. Pr nå ser vi ikke at det er behov for andre spesielle investeringer verken i sentrum eller i kretsene.

Av hensyn til den store lånegjelden vi nå har, bør vi generelt være forsiktig med større investeringer. Men dukker det opp gode prosjekter, så skal disse vurderes nøye uansett hvor i kommunene det er.


Den viktigste investeringen kommunen kan gjøre utenfor sentrum er å legge til rette for boligtomter. Innbyggere er kommunens inntektskilde nummer en.


Kan ikke se å ha mottatt svar.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar