tirsdag 28. juni 2016

Satser helhjertet på egen produksjon i Laget!

Fra hat til elsk og millionsatsing
Av METTE URDAHL
Publisert:28. juni 2016, kl. 07:00
(Hentet fra Tvedestrandsposten)

Ole Jørgen Granerud og Jan Eldrup innrømmer det glatt; det tok tid før de begynte å like PVC-vinduer. Nå satser bedriften i Laget helhjertet på egen produksjon.
VEDLIKEHOLDSFRIE: Ole Jørgen Granerud (t.v.) og Jan Eldrup i Aba-Tech satser på PVC-vinduerr. De holder i årevis, og skal aldri males. -PVC kan også være et godt alternativ for mange privatboliger, sier de. Foto: Mette Urdahl

- Vi var lenge konservative og tenkte trevinduer der det ikke var aktuelt med aluminium, fastslår Ole Jørgen Granerud.
Sammen med Jan Eldrup eier han Aba-Tech, som ble etablert i 1989. Med utgangspunkt i aluminiumsprofiler har bedriften spesialisert seg på balkonger, aluminiumsvinduer og -dører, med mer.
Kom på glid
Likevel har Aba-Tech levert mange hundre PVC-vinduer. De har gjennomført flere store prosjekter for borettslag og boligbyggerlaget i Arendal, hvor Aba-Tech har utvidet balkonger, isolert vegger og byttet vinduer.
- I begynnelsen spurte vi litt foraktfullt om folk virkelig ville ha «plastikkvinduer», humrer Jan Eldrup.
- Men etter at vi hadde skiftet ut mer enn tusen PVC-vinduer i løpet av 3-4 år, begynte vi å se at vinduene kanskje var bedre enn vi trodde. Kanskje det rett og slett var noe for oss, sier Granerud.
Suveren isolering
Nye og strengere krav til isolasjonsverdi er med på å gjøre PVC-vinduer attraktive. PVC er mye billigere enn aluminium, og konkurrerer på pris med trevinduer.
- I store bygg hvor det er næringslokaler med store glass- fasader i nederste etasje, krever disse løsninger i aluminium. Men i etasjene over, hvor det er kontorer eller leiligheter med mindre vinduer, er PVC en god løsning i mange tilfeller. Vi kan levere aluminium og PVC kledd med samme folie, slik at de ser helt like ut, forteller Eldrup.
Fikk 650.000 i støtte
Herrene Granerud og Eldrup tok en sjefsavgjørelse på at de ville satse på egen produksjon heller enn å importere. Etter en lang prosess falt valget på det tyske systemet Schüco.
- Vi kom til at det er det beste.
En million kroner ble satt av til nysatsingen.
- Men vi har ikke brukt alle de pengene. For det første hadde vi allerede en del maskiner som var egnet til den nye produksjonsrekka. Noen maskiner har vi kjøpt. Men helt avgjørende var det at vi fikk tilsagn om 650.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge, forteller Granerud.
Fantastiske ansatte
Selv om Aba-Tech fortsetter som fasadeentreprenør, går produksjonen i Laget nå hundre prosent i PVC. De har en ny kontrakt med boligbyggerlaget i Arendal, og skal levere 640 egenproduserte vinduer.
- Uten kjempeinnsats fra de ansatte hadde vi aldri maktet å få egenproduksjonen på plass i tide for prosjektet i Arendal. På eget initiativ brukte de lange dager og kvelder på dette, sier en takknemlig Eldrup.
Målet er årlig å produsere 3.000 vinduer for salg, uten montasje.
- Går det bra i Aba-Tech?
- Brukbart! Det har gått opp og ned de siste årene. Med en omsetning som varierer mellom 8 og 30 millioner kroner, blir det ikke veldig forutsigbart, fastslår Granerud.
Men permitteringer har de unngått. De har vært seks ansatte ganske lenge. Nå er de ni.
Nye maskiner: PVC-profilene kuttes etter ønsket mål, og sveises sammen. På innsiden finnes også en tynn aluminiumsprofil.
ISOLERER GODT: De mange hulrommene inne i PVC-profilene gjør at vinduene isolerer svært godt.
Satser videre: Granerud og Eldrup skryter uhemmet av sine ansatte som har jobbet knallhardt for den nye produksjonslinjen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar