torsdag 31. august 2023

VALG 2023 - Svar Spørsmål 4 - Helårsboliger - Oppdatert 2. sep

Tusen takk til alle partier som også har svart på dette spørsmålet fra Laget Vel. Alle svar som er mottatt er nå publisert.

Er det noe som mangler, så takker vi for rettelser/oppdateringer.

Rekkefølgen på besvarelsene er resultatet av en loddtrekning, og lik for alle besvarelser.

Spørsmål 4: Helårsboliger

I Laget er flere boliger solgt til fritidsbruk. De siste 15 årene har antallet boliger i Tvedestrand som brukes som fritidsbolig trolig mer enn doblet seg. Hva mener deres parti kan gjøres for å bidra til at flere boliger igjen blir helårsboliger?

Parti

Svar til spørsmål 4: Helårsboliger




Et godt bomiljø fordrer gode tilbud på flere områder. Idrett og kultur sammen med natur og friluftsområder kan sammen skape gode møteplasser for fastboende. Vi ser det også som viktig, da spesielt for distriktene, at de har økonomiske og transportmessige fordeler i forhold til sentrum. Kanskje en senking av eiendomsskatten for fastboende er en mulighet. I tillegg vil Tvedestrand FrP jobber for samkjøringstjenesten Svipp, slik at man lettere kan komme seg til og fra sentrum, uten å være avhengig av busstidene.

 


KrF er bekymret for utviklingen, som ikke bare gjelder i Laget. Vi ønsker flere helårsbeboere, mer boligbygging, men er bekymret for mer hyttebygging. KrF går til valg på å opprettholde boplikten på Lyngør, Sandøya og Borøya, og vi ønsker å øke ressursene kommunen har til å håndheve regelverket. Vi ønsker også å se på muligheten til å stramme inn på regelverket. Bopliktreglementet i kommunen kom som følge av et kompromiss som KrF var imot, og som det kan være vanskelig å oppnå flertall for å endre. Det prinsipielt mest riktige og kanskje administrativt enkleste ville være å gjeninnføre boplikten i hele kommunen, deriblant i Laget. Nå har kommunestyret vedtatt å se på bopliktreglementet på nytt. Vi vil jobbe for å styrke boplikten som et tiltak for å sikre rimelige, tilgjengelige boliger for småbarnsfamilier og andre som ønsker å etablere seg i kommunen vår, og som et tiltak for å hindre at enda flere helårsboliger blir solgt til fritidsbruk. Kanskje bør vi også se på hvordan reguleringsplanene håndheves. En bolig regulert til helårsbolig skal egentlig ikke kunne brukes til fritidsbolig, den må gjennom en søknad om endring.

Boplikt er imidlertid ikke hele løsningen. Vi må få folk til å ønske å bo i kommunen vår, både i sentrum og i grendene. Vi ønsker mer tid til det viktigste. I det legger vi for eksempel mer tid til familie. Vi vil jobbe for fortsatt god barnehagedekning, to opptak til barnehage i året, gratis barnehageplass og SFO fra og med tredje barn, men vi vil også jobbe for bedre kollektivtilbud på kveld og helg i hele kommunen, tryggere nærmiljøer med nedsatt fartsgrense og flere gang- og sykkelstier. Vi må også styrke eldreomsorgen, både for de som fortsatt kan bo hjemme, de som kan bo i tilrettelagte boliger og de som bør inn på Strannasenteret.

Arbeiderpartiet har alltid vært tydelig i sitt syn på boplikt, og har i hele perioden vi nå har vært i gjennom stemt etter denne overbevisningen. Vi ønsker også å opprettholde boplikten der vi har det i dag. Neste år skal boplikt opp som en sak for kommunestyret, og det vil der være naturlig å se på hvordan vi skal, etter vårt syn, få dette til å fungere bedre. Vi mener det var feil å oppheve boplikten i deler av kommunen, og mener at det dere ser på Laget nå er konsekvensen av det.

Vi er inne i en utvikling i kommune der vi ser at vi må være mer aktive for å kunne ha ledige boliger på markedet, og da må vi i hvert fall sørge for at de boligene vi har ikke ender opp som fritidsboliger. Hvordan dette skal gjøres mest effektiv må vi diskutere. Arbeiderpartiet mener at boplikt med god oppfølging, og en innstramming fra statlige myndigheter på unntakene vil være veien å gå


1. INP er imot boplikt.

2. For å etablere nye helårsboliger må infrastrukturen forbedres ut til distriktene.

3. Være en JA kommune til nye etableringer i distriktene. (boligfelt) 


Vi kommer ikke unna å nevne boplikt som et virkemiddel for at boliger skal bli brukt til nettopp helårs bosetning. Senterpartiets holdning er at boplikt i kommunen skal beholdes som den er i dag, det vil si Lyngør, Sandøya og Borøya, men at den kan vurderes innført i flere områder. Skal boplikt innføres bør det gjøres i samråd med innbyggerne. Det foreligger et vedtak om at boplikt skal gjennomgås i 2024, så vi forholder oss til det.

Et annet tiltak er å legge til rette for boligområder som helt fra starten av planlegges som helårsbolig område. Litt større tomter, lett adkomst til kollektivtrafikk- som utvikles i samarbeid med grunneier, vel-foreninger og andre lokale aktører. Rørkilfeltet på Dypvåg og Daleheia på Gjeving er sammenlignbare eksempler.



Kan ikke se å ha mottatt svar.




Vår holdning er at folk må få lov til å bo der de selv ønsker. Samt at folk har ulike prioriteringer når det gjelder bosted. Hyggelige, inkluderende og aktive lokalsamfunn er vesentlig for å tiltrekke seg innbyggere og opprettholde bosetting. Vi ønsker å legge til rette for boligbygging både i sentrum og i kretsene, med mål om flere innbyggere og barnefamilier. Vi minner også om at Høyre i flere saker har støttet tomtearealer i Laget. Men dessverre ikke alltid fått gjennomslag for dette, da andre partier ikke har støttet oss.

Høyre er imot boplikt. I praksis kan vi heller ikke se at boplikten har medført verken øket bosetting, eller hindret fraflytting siden den ble innført i deler av kommunen for ca 40 år siden.

Vi synes det ville være et helt urimelig inngripen i folks liv, eventuelt å innføre boplikt på hus man arver.


Det viktigste vil være å få bygd flere boliger og i tillegg ha en liberal praksis på byggesøknader som handler om å gjøre eldre hus tilpasset dagens standard og behov slik at folk ønsker å bo der på helårsbasis. Hvis det for eksempel er ønskelig å få bygget ut et eldre hus for å få på plass et moderne bad bør kommunen i utgangspunktet alltid si ja til det, selv om det for eksempel ligger på areal som er definert som landbruk. 

Bruk må komme foran vern i utgangspunktet, med mindre det er helt særskilte bygninger.


Kan ikke se å ha mottatt svar.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar